Okulumuz Psikolojik Danışmanlarından Emel ÇELİKTEN GÖKKURT tarafından, okul rehberlik programı özel hedefi olan "Şiddeti Önleme" kapsamında "Akran Zorbalığına Karşı Arkadaşlık İlişkilerini Geliştirme" içerikli sınıf rehberlik etkinlikleri yapıldı.
Akran Zorbalığı Nedir?
Bir ya da bir grup öğrenci tarafından bir başka öğrenciye karşı uygulanan saldırgan davranışlardır. Bu davranışın akran zorbalığı olarak tanımlanabilmesi için şu 3 özelliğin bulunması gerekir:
1-) Bilinçli ve kasıtlı zarar verme amacı taşıması,
2-) Davranışın tekrarlanarak devam etmesi,
3-) Davranışı yapan ile maruz kalan öğrenci arasında güç dengesizliği olması (fiziksel özellik, yaş gibi..)
Zorbalıkta 3 rol vardır:
1-) Zorba,
2-) Mağdur,
3-) Seyirci (Şahit)
Zorbalık çeşitleri: Fiziksel, sözel, sosyal, siber
Çocukların zorbalığa maruz ya da seyirci kaldıklarında nasıl etkin davranabileceklerini öğretmek biz anne babalara ve öğretmenlere düşüyor.
-Çocuklarımızı, zorbalıktan kaçınmak hatta tamamen uzak durmak için kullanabilecekleri stratejilerle ve dil becerileriyle donatmalıyız.
-Çocuklarımıza zorbayla karşılaştıklarında yollarını değiştirmelerini, temastan kaçınmalarını, müdahale etmemelerini öğretmeliyiz.
-Zorbalığa şahit oluyorlarsa ve araya girmeleri tehlikeli olmayacaksa müdahale etmeleri veya gidip yardım çağırmaları için onları cesaretlendirmeliyiz.
-Her çocuğun zorbalık yapabileceğini aklımızda tutarak, okuldan öğretmenlerden çocuğumuzla ilgili edindiğimiz bilgileri dikkatle dinlemeli, eğer çocuğumuzun zorbalık yönelimli davranışları varsa savunmaya geçmeden uzman birinden yardım almalıyız. Bu uzman, çocuğunuzun neden zorbalık davranışına itildiğini, neye ihtiyacı olduğunu öğrenmeye yardımcı olacaktır. Bu süreçte olaydan sonraki onarım çabası da çok kıymetlidir. Bu fırsatı, başka insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi öğrenmesi ve özür dilemesi için kullanabiliriz. Davranışla ilgili sorumluluk üstlenilmesi ve ders çıkarılması birincil amaçtır ve çok kıymetlidir.
Kaynak Kitap: Süper Çocuk Mu, Mutlu Çocuk Mu?
Sınıf etkinliklerinden kareler: